VIKTOR KORTCHNOI HAR GÅTT BORT

Tidligere VM-utfordrer Viktor Korchnoi er død, 85 år gammel. Viktor med tilnavnet – Viktor den grusomme, regnes av mange som en av de beste sjakkspillerne som aldri ble verdensmester.

Han ble født i russiske Leningrad, og overlevde beleiringen av byen under 2 verdenskrig. En tøff barndom preget hans spillestil og psyke. Kortchnoi var en fighter ved brettet som gjerne lot motstanderen angripe før han selv gikk til motangretp. Han vant det sovjetiske mesterskapet fire ganger. Han hoppet han av fra Sovjetunionen i 1976, og ble dermed persona non grata i Sovjet. Et par år senere bosatte Korchnoi seg i Sveits, hvor han ble boende til sin død.

Korchnoi tapte en jevn kandidatmatch mot Karpov i 1974 (3-2) hvor vinneren skulle møte Bobby Fischer. En VM match som det aldri ble noe av da Fischer trakk seg tilbake fra aktiv sjakk. Karpov ble dermed verdensmester uten å spille en VM-match. Korchnoi spilte to tøffe VM-matcher mot Anatoly Karpov, som endte med tap (6-5) 1978 og i 1981 med tap (6-2). Dette var meget kontroversielle VM-matcher, med beskyldninger om bruk av hypnose, guruer og andre former for ureglementert påvirkning fra begge sider i matchene. I realiteten var dette en avhoppers kamp mot Sovjetunionens offiselle verdensmester noe som medførte stor prestisje og interesse på godt og vondt for VM-matchene.

karpov03-korchnoi1974

Han har utgitt flere bøker og DVD’er som er å anbefale :

Bøker: My Life for Chess, Best Games with White, Best Games with Black, Practical Rook Endings.
DVD: My Life for Chess vol.1 og 2. Hvor han kommenterer sine egne partier mot kjente motspillere.

Vi viser et par partier av Korchnoi som illustrerer hans spillestyrke.

[White «Nikolay Bakulin»]
[Black «Viktor Korchnoi»]

Korchnoi hadde både et godt forhold til Bobby Fischer, og en god score mot ham ! Følgende parti viser Viktors spillestil hvor han gjerne tar materiell, holder på det og til slutt går til motangrep.

[White «Bobby Fischer»]
[Black «Viktor Korchnoi»]


the attachments to this post:


karpov03-korchnoi1974