Thore Østrem 1949-2013

Thore Østrem gikk bort siste dag i 2013.

Thore ble medlem av Nordstrand Sjakklubb i 1964, etter å ha lært sjakk ved Prinsdal skole. Han fikk prøve seg i gutteklassen og vant alle partier, og fikk dermed prøve seg i seniorklassen året etterpå med godt resultat, og deretter bar det opp i høyeste klasse i klubben, der Thore siden var fast deltager. Thore ble klubbmester i 1971 som 21 åring etter å ha beseiret blant annet de etablerte mesterspillerne Per Solberg, Odd Giverholdt Hanssen og Finn Marcussen.

Thore var formann i klubben totalt 7 år, i to perioder fra 1977-78, og i fra 1989-1993. På 90-tallet vokste Nordstrand Sjakklubb frem som en av de største klubbene i Norge, en posisjon som vi fortsatt har. I tillegg økte aktiviteten i klubben sterkt og antallet lag i Østlandsserien vokste fra 1 til 3 lag. NSKU ble også stiftet. Klubben hadde meget gode resultater både i NM, lagsjakk og i barne/ungdomssjakk. Nordstrand Grand Prix ble startet. Thore var sentral i dette arbeidet og var en meget engasjert formann som bidro sterkt til ungdomssatsningen og rekruttering til klubben.

Thore redigerte også Medlemsblad for Nordstrand Sjakklubb sammen med Vidar Gundersen i perioden 1990-1994 med total 22 nummer. Thore var også redaktør for Nordstrand Sjakklubbs historie 1945-2005. Thore var meget engasjert i klubben både som spiller, formann og styremedlem, og var spesielt opptatt av barne og junior sjakk, og forholdet til NSKU. Han hadde alltid innspill og forslag til hvordan vi kunne bedre tilbudet i klubben til barn og ungdom. Thore ble utnevnt til æresmedlem i klubben på generalforsamlingen sist juni og under Landsturneringen på Lillehammer fikk han hedersmedalje fra Norges Sjakkforbund.

Thore

Han var også en meget god sjakkspiller som så sent som i 2012 ble nr. 3 i Senior A i NM i Sandefjord.

Bisettelsen til Thore blir torsdag 16 januar, kl 14.30 Haslum store kapell.

Vi lyser fred over hans minne.

 

En hilsen fra Per Lea

Sitter akkurat nå i Roma og aner fred og ingen fare, skal snart ut å kjøpe take-away-kveldspizzaen hos hoffleverandøren vår på hjørnet. Skal bare gå inn på sjakk.no for å melde meg på til Landsturneringa først, sier jeg til resten av familien – og så får jeg DET sjokket: Thore er død. Jeg ble slått av noe av den samme uvirkelihetsfølelsen jeg fikk 22. juli 2011 da jeg leste norske nettaviser, hele greia var bare så totalt absurd.

Å si at vi traff hverandre ofte, ville være en overdrivelse. Siste gang var muligens så lenge siden som 2009: vi var lagledere for hvert vårt lag i Østlandsserien, og da Thore i egenskap av hjemmelagets lagleder kontaktet meg før kampen, beklaget han at vi ikke kunne treffes, akkurat den helga var han med familien på danskebåten for å feire 60-årsdagen sin.

Vårt første møte fant sted under det individuelle Oslomesterskapet for folkeskolene, 5.- 7. klasse. Han slo meg ned i støvlene, noe han gjentok like etterpå i lagmesterskapet. Det som skulle bli det siste møtet over brettet, var i Oslomesterskapet for lag for høyere skoler i 1966, denne gang med remis som resultat – et resultat jeg var meget stolt av. Faktisk hadde jeg allerede håpet å treffe ham igjen under årets Landsturnering – etter mye diskusjon med meg selv hadde jeg bestemt for å prøve meg i Seniorklassen, blant annet i håp om nok en gang møte Thore over brettet. Men, slik skulle det altså ikke gå.

Sjakkvenner – selvsagt først og fremst i Nordstrand, hvor han var medlem i nær 50 år, men også i mange klubber ellers i Norge har mistet en god og alltid munter kamerat.

Per Lea, formann, Follo sjakkforening.

 


the attachments to this post:


Thore